Skip til hoved indholdet

Amning og flaskegivning

Her kan du læse om barnets mad de første 6 mdr.

Amning og flaskegivning

Sundhedsstyrelsen anbefaler fuld amning indtil barnet er 6 mdr. og delvis amning til 12 mdr. eller længere.

Amning skal læres i samarbejde mellem mor og barn. Næsten alle mødre og børn kan lære at amme. De vigtigste forudsætninger for at få godt gang i mælkeproduktionen er, at barnet lægges til brystet hyppigt, og at mor giver sig tid og ro til at amme. Tro på at du kan producere præcis den mængde mælk dit barn har brug for! Derudover er hud mod hud kontakt godt for barnet og amningen, da det fremmer relationen mellem mor og barn, og stimulerer barnet til at sutte og dermed øge mælkeproduktionen. 
Fars støtte er vigtig for at amningen kommer til at fungere, da amningen i starten vil tage meget af mors tid.

Narresut

Det er en god ide at vente med at tilbyde barnet narresut til det er 5-6 uger og mælkeproduktionen er velreguleret, og barnet vokser som det skal.

Udfordringer med den første amning

Nogle kvinder og børn kan have problemer med amningen. Barnet kan eksempelvis have svært ved at svøbe om brystet pga. kort tungebånd og forkert sutteteknik, eller være sløvt ved brystet.
Der kan også være forhold hos mor, som besværliggør amningen. Her kan nævnes tidligere brystoperationer, indadvendte/flade brystvorter, manglende brystudvikling, kroniske sygdomme, brystvortesvamp, revner og sår på brystvorterne, moderkagerester i livmoderen osv. Her er det vigtig at søge hjælp hos fagpersoner, da man har gode muligheder for at amme alligevel ved den rette behandling/vejledning.

Fravalg af fuld amning 

Nogle mødre har af gode grunde ikke lyst til at amme, hvilket kan være svært at give udtryk for. Her er det vigtigt, at mor ikke føler sig forkert, og at hun tør træffe det valg, der er rigtig for hende selv og hendes familie. 
Kontakt din sundhedsplejerske og tal med hende om det.

I tilfælde af fravalgt eller delvis amning, skal barnet have modermælkserstatning på flaske. Når man giver flaske, kan man give barnet samme nærhed som ved brystet.

Allergi

Er dit barn disponeret for allergi, anbefales det at amme udelukkende de første 4 måneder og gerne længere. 

Får dit barn flaske skal alle børn uanset om de er disponeret for allergi eller ej, have hydrolyseret modermælkserstatning den første uge efter fødslen. Herefter kan de gå over på almindelig modermælkserstatning.

Læs mere om amning på siden om Ammerådgivning

Tips om Modermælk og modermælkserstatning

Modermælkens holdbarhed:

Frisk udmalket modermælk: 

  • 3 døgn bagest i køleskab ved max. +5°
  • 6 måneder i fryser ved -18°. 

Optøet modermælk:

  • Langsomt optøet mælk kan holde sig 1 døgn i køleskab.
  • Hurtigt optøet mælk skal bruges med det samme.
  • Optøet mælk må ikke fryses igen.

Opvarmet modermælk:

  • Rester af opvarmet mælk skal altid kasseres.

(Kilder:ABM 2010, Wambach 2019)

Hygiejniske forholdsregler ved tilberedning:

  • Vandet tappes fra den kolde hane, tidligst efter at de første 200 ml er løbet af (Naturstyrelsen).
  • Det koges og nedkøles efter tilberedningsvejledningen på produktet, inden pulveret tilsættes.
  • Der skal bruges kogt vand i de første 4 måneder – og også herefter, hvis blandingen ikke bruges med det samme, eller hvis der laves flasker til flere måltider. Dette er vigtigt, for at nedsætte risikoen for bakteriel opformering. 
  • Fremstilles modermælkserstatning til et døgn ad gangen, skal blandingen straks køles ned og sættes i køleskab ved en temperatur under 5 o C og først opvarmes, lige før barnet skal spise.
  • Temperaturen i køleskabet bør jævnligt kontrolleres, og flaskerne sættes på køligste sted, dvs. øverst og bagerst i køleskabet.
  • Rester af mælk fra et måltid må ikke genopvarmes og skal altid smides ud.

Sundhedsplejen
Rådhus Allé 5
5610 Assens

Nyttige links